Kust zet drones in bij reddingsoefeningen deze zomer

Tijdens een reddingsoefening aan zee deze zomer gaan voor het eerst drones -kleine onbemande vliegtuigjes- gebruikt worden. Die zijn snel inzetbaar en kunnen handig zijn om verloren gelopen kinderen op te sporen.

Normaal gebruiken de hulpdiensten Seakings tijdens reddingsoperaties, maar drones zouden sneller inzetbaar zijn. "Het kan een tussentijdse stap zijn in een crisissituatie, tot de Seaking komt. Met zo'n vliegtuigje heb je meteen een algemeen overzicht. We bekijken nu de mogelijkheden", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Opleidingscentrum Noordzee Drones zal de toestellen leveren en ook besturen. "Met drones kunnen we veel lager vliegen en ook boeien droppen bij drenkelingen. Bij een ramp kunnen ze ook de eerste livebeelden geven", zegt Elwin Van Herck.

De drones zullen wel niet kunnen worden ingezet bij stormweer. Bovendien is er voorlopig nog geen wettelijk kader voor onbemande vliegtuigjes, maar voor een test vormt dat geen probleem.