Tessa Wullaert wint eerste "Gouden Schoen" voor vrouwen

In Oostende is vanavond voor het eerst de Sparkle uitgereikt, de Gouden Schoen van het vrouwenvoetbal zeg maar. Laureaat is Tessa Wullaert, speelster bij Standard Fémina, die dit jaar met haar ploeg landskampioen werd en als topschutter de competitie kon afsluiten.
Sparkle-winnares Tessa Wullaert met Jean-Marie Pfaff

"Het was spannend afwachten, want we waren met drie genomineerden en ik vind dat ook zij de trofee verdienden", zegt een gelukkige Wullaert bij VRT Radionieuws.

Maar het is allicht geen toeval dat uiteindelijk toch zij met de prijs ging lopen. "Ik denk dat ik de laatste twee jaar bij Standard twee topseizoenen heb gespeeld. We zijn twee keer kampioen geworden, we hebben de beker binnengehaald, hebben de BeNe-League gewonnen... Vorig jaar was ik nog speelster van het jaar en dit jaar topschutter", somt de 22-jarige Wullaert haar verdiensten op.

Die glansprestaties ziet de speelster van de vrouwenploeg van Standard overigens bekroond met een toptransfer volgend jaar naar Wolfsburg.

"Stap vooruit om vrouwenvoetbal te promoten"

Sparkle-winnares Tessa Wullaert speelt al sinds haar vijfde voetbal. "Dat is elke dag werken, zoals bij de mannen. De voorbije vier jaar heb ik het ook nog eens met mijn studie toerisme gecombineerd. Hopelijk haal ik binnen twee weken mijn diploma en dan kan ik mij volledig toeleggen op het voetbal."

Hard werken dus voor de voetbalsters, maar toch blijft de erkenning nog steeds uit. "Het is spijtig dat het zo weinig aandacht krijgt in vergelijking met het mannenvoetbal, want we steken er ook veel tijd en energie in", aldus Wullaerts. "Gelukkig komt er de laatste jaren daar wel wat verandering in. Het is bijvoorbeeld mooi dat Jean-Marie Pfaff hier vanavond ook was."

De uitreiking van de eerste Sprakle vindt Wullaert dan ook een "stap vooruit om het vrouwenvoetbal te promoten". Het blijft overigens niet bij deze ene uitreiking. De organiserende Damesliga en Oostende hebben aangekondigd dat er ook de komende vijf jaar nog edities volgen.