Betogers herdenken tweede verjaardag Taksim in Istanbul

Ruim duizend mensen zijn in Istanbul de straat opgetrokken om de tweede verjaardag te herdenken van het protest rond het Gezipark, dat uitdijde tot een golf van protesten tegen toenmalig premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan. De antiregeringsbetogers kwamen bijeen in de winkelstraat Istiklal, maar werden door de politie verhinderd naar het Taksimplein te stappen, het symbool van de protesten van 2013.

De optocht was georganiseerd door Taksim Solidarity, een koepel van niet-gouvernementele organisaties die kritisch staan tegenover het bewind van Erdogan.

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de politie de sit-in begon op te breken die activisten hielden tegen de geplande afbraak van het Gezipark in Istanbul. De sit-in breidde uit tot een protestbeweging tegen het toenemende autoritarisme van Erdogan.

Zo'n 3,5 miljoen Turken - een officieel cijfer van de politie - betoogden in de eerste drie weken van juni 2013 in heel Turkije tegen Erdogan. Bij de manifestaties, die hard neergeslagen werden, vielen zeker 8 doden en ruim 8.000 gewonden.

De westerse partners van Turkije hekelden het brutale politieoptreden. Erdogan veroordeelde de betogers meermaals en noemde hen "terroristen" die de staat probeerden te verzwakken.

Meest gelezen