Voor het tweede jaar op rij minder subsidies voor windenergie

Windmolens worden altijd maar rendabeler worden en daarom dalen de subsidies voor het tweede jaar op rij met zowat 15 procent. Per megawattuur zal een producent van windenergie nu nog 56 euro krijgen, in 2012 was dat nog 80 euro.

De tijd dat wind- en zonne-energie de overheid handenvol geld kostten, lijkt voorgoed voorbij te zijn. Vorige vrijdag bevestigde de Vlaamse regering de beslissing om kleinere zonne-installaties - van minder dan 40 panelen- helemaal niet meer te subsidiëren.

En ook de prijs van windenergie blijft dalen. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) berekent elk jaar hoe groot de subsidies voor windenergie moeten zijn. En ook voor 2016 zal dat een pak minder zijn. Dit jaar was er al een daling van 15 procent en volgend jaar komt daar een nieuwe daling van 15 procent bij.

In vergelijking met 2012 gaat het bedrag al ongeveer met 40 procent omlaag. Per megawattuur zal Vlaanderen nog maar voor 56 euro tussenkomen, in 2012 was dat nog 80 euro.

Door betere technologieën worden de windmolens steeds efficiënter en dat verklaart de lagere prijs. Door die evolutie is windenergie samen met zonne-energie de goedkoopste vorm van hernieuwbare energie geworden.

"Wij trekken volop de kaart van hernieuwbare energie, vooral zonne- en windenergie", zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Dat zijn volwassen vormen van hernieuwbare energie geworden. Ze zijn niet alleen proper, maar ook niet meer overgesubsidieerd."

Meest gelezen