21 gemeenten controleerden vorige zomer nooit op alcohol

Tijdens de bobcampagne van vorige zomer werden er in 21 gemeenten nooit ademtesten afgenomen. Dat meldt Het Nieuwsblad. De krant baseert zich op de statistieken van Binnenlandse Zaken, waarop CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh de hand kon leggen.

Het gaat om dertien Waalse en de acht Vlaamse gemeenten Hemiksem, Heers, Kortessem, Linkebeek, Nieuwerkerken, Niel, Opglabbeek en Wijnegem. In het Limburgse Zutendaal werd tot welgeteld één ademtest overgegaan. In totaal moesten vorige zomer nochtans meer dan 200.000 bestuurders ­blazen, al was dat vooral het werk van de grote politiezones.

Kamerlid Van den Bergh wil alvast dat dit soort cijfermateriaal vaker openbaar wordt gemaakt, "zodat zwak presterende politiezones verplicht worden een tandje bij steken". Hij pleit er wel voor om dan niet alleen van de bobcampagnes een overzicht bij te houden, maar van alle alcoholcontroles, doorheen het jaar.