"6.000 poetshulpen dreigen job te verliezen"

Zesduizend poetshulpen die via een dienstenchequebedrijf werken, dreigen hun job te verliezen. Dat zegt de Vlaamse Koepel Lokale Diensteneconomie in Het Belang van Limburg. Oorzaak zijn de subsidies voor kwetsbare werknemers die Vlaanderen opschort.

Dienstenchequebedrijven kunnen momenteel rekenen op een extra subsidie als ze werk bieden aan kwetsbare werknemers. Het gaat dan om laaggeschoolden, alleenstaande moeders zonder netwerk, mensen die minder begaafd zijn of die de taal niet goed beheersen.

De subsidie, die tot nog toe van de federale overheid kwam, was bedoeld om die kwetsbare werknemers te begeleiden. Vlaanderen, dat sinds de vorige staatshervorming bevoegd is voor de materie, wil die subsidies echter niet voortzetten, omdat de cumulatie met dienstencheques niet mag van Europa.

Dienstenchequebedrijven waarvan de SINE-vergunning -sociale inschakelingseconomie, de naam van de bewuste subsidie- momenteel afloopt, moeten volgens minister van Sociale Economie Liesbeth Homans (N-VA) geen nieuwe subsidies te vragen. Bedrijven die vorig jaar hun erkenning hebben verlengd, zitten nog een aantal jaren veilig.

"Behoorlijk grote cijfers"

Het verdwijnen van de subsidies zal sowieso tot jobverlies leiden, klinkt het bij de Vlaamse Koepel Lokale Diensteneconomie. "Wij hebben als sector zelf een impactanalyse gemaakt en dat brengt ons behoorlijk grote cijfers", zegt Jan Van Passel aan VRT Nieuws. De koepel spreekt van 6.000 mensen die hun baan dreigen te verliezen.

Het zou dan vooral om kwetsbare groepen gaan, onder meer ouderen en laaggeschoolden. "Toen ze werkloos waren, zijn ze beginnen te werken. Dat is het verhaal van een zeer geslaagde activering en doorstroming. Dat wordt nu op de helling gezet als de Vlaamse regering de plannen op deze manier voortzet."