"De Lijn slanker maken, zonder uit te hollen"

CD&V vindt dat het openbaar vervoer in landelijke gebieden niet alleen door De Lijn moet worden verzorgd. Volgens de meerderheidspartij mogen de bussen van de openbare vervoersmaatschappij binnenkort enkel rijden tussen grote dorpen.

De partij wil af van de zogenoemde basismobiliteit, waar de openbare vervoersmaatschappij zich momenteel aan moet houden. Daardoor wordt elk gehucht bediend, maar sommige belangrijke plaatsen -zoals bedrijventerreinen- dan weer niet.

Vooral de spreekwoordelijke "last mile" maken de lijnen een stuk duurder, zo staat te lezen in de visienota van de partij. Daarom zou De Lijn niet langer alleen mogen instaan voor het vervoer in landelijke gebieden, zo klinkt het.

Verschillende vervoersmiddelen

Als het van de partij afhangt, mogen de bussen van De Lijn voortaan enkel nog rijden tussen grote dorpen. Voor kleinere trajecten in landelijk gebied denkt de partij aan een combinatie van verschillende vervoersmiddelen. "Dat kunnen verschillende zaken zijn, zoals taxi's, belbussen of een buurtbus", zegt parlementslid Karin Brouwers.

Een dispatcher of mobiliteitsmakelaar zou dan de beste mogelijkheid om aan een halte te geraken uitkiezen op vraag van een bewoner.

De partij benadrukt wel dat het niet gaat om een besparingsmaatregel. "We willen De Lijn slanker maken, zonder uit te hollen", klinkt het.