"El Celler de Can Roca" is weer beste ter wereld

"El Celler de Can Roca", in de Spaanse stad Girona, is opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld in de invloedrijke ranglijst "World's 50 Best Restaurants." Zoals verwacht staan er geen Belgische restaurants in de top vijftig.
Joan, Josep en Jordi Roca vieren de overwinning in Londen.

Het restaurant "El Celler de Can Roca" voerde ook in 2013 al de ranking aan. Vorig jaar moest het de eerste plaats laten aan het Deense restaurant "Noma" (topchef René Redzepi - Kopenhagen), dat nu terugzakt naar de derde plaats. Op de tweede plaats staat "Osteria Francescana" (Massimo Bottura), in de Italiaanse stad Modena.

"El Celler de Can Roca" van Joan, Josep en Jordi Roca weet traditionele Catalaanse gerechten te combineren met vernieuwende technieken. "Nieuwsgierigheid en creativiteit stuwen de Rocas weer naar de top", luidde het op de prijsuitreiking gisteravond in de Britse hoofdstad Londen. "Alle lof voor hun expertise in zowel het traditionele als de avant-garde."

De gecombineerde talenten van de drie broers worden geroemd als "heilige drievuldigheid". Elk heeft zijn eigen specialiteit: Joan is de chef-kok, Jordi staat in voor de desserts, en Josep is de sommelier. "Wij voelen ons gelukkig en geliefd", verklaarde Josep. "Dit betekent dat heel wat mensen vertrouwen hebben in ons, in onze toewijding en in wat gastronomie betekent."

Geen Belgen meer in de top 50

Eerder was al bekend geraakt dat er in de top 50 dit jaar geen Belgische restaurants meer staan. "Hertog Jan" (Zedelgem) is het best geklasseerd op plaats 53. De zaak van Gert De Mangeleer stond vorig jaar nog op 65. "Hof Van Cleve" (Peter Goossens - Kruishoutem) zakt van de 45e naar de 54e plaats. Van "In de Wulf" (Kobe Desramaults - Dranouter), vorig jaar nog nummer 61, is geen sprake meer in de top 100.

De lijst "World's 50 Best Restaurants", werd in 2002 voor het eerst gepubliceerd in het Britse horecavakblad "Restaurant". Al snel groeide het uit tot een belangrijke barometer, de Oscaruitreiking van de gastronomie, zeg maar. De winnaars worden gekozen door een invloedrijke groep van meer dan 1.000 chefs, restauranthouders, "food"-critici en gastronomen.

De volledige lijst is terug te vinden op www.theworlds50best.com.