"Online als complementaire hulp verdient plaats in zorg"

Online hulp verdient haar plaats, naast andere vormen van hulp in de welzijns- en gezondheidszorg. Dat laat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) weten in een reactie op het initiatief van Zorggroep Eclips. Zij starten, als eersten in Vlaanderen, met een grootschalig online-aanbod aan psychische hulp.
Jonas Roosens

Vandeurzen beaamt dat "onlinehulp kansen geeft en dat de verdere ontwikkeling van online een positieve uitdaging is", al voegt hij er ook aan toe dat al ingespeeld wordt op die trend. "Dit gaat van chatten en e-mailen, tot het aanbieden van onlinedagboeken, onlinecoaching..." Ook de komende jaren wil de minister daarmee verder gaan. "De uitbouw van een kwaliteitsvolle onlinehulpverlening" is ook opgenomen in zijn beleidsnota.

Deze vorm van hulp kan "complementair aan andere hulpvormen een belangrijke rol spelen in de invulling van zorg", zegt Vandeurzen. Voor de minister kan onlinehulp dus niet "dé oplossing (zijn) voor wachtlijsten". "De onlinemogelijkheden van organisaties zijn veelvuldig en divers, van preventie en vroegdetectie, tot zelfhulp, coaching en therapie. De noden en vragen van de hulpvrager stellen we daarbij altijd voorop."

Eclips hoopt met haar online aanbod haar thuisverplegers te ondersteunen. "In de regio waar we actief zijn, het zuiden van Oost-Vlaanderen en de regio Brussel, is er een tekort aan psychische hulp, waardoor dat nu nog op de schouders van onze thuisverplegers terechtkomt", zegt Eclips-directeur David Larmuseau. De organisatie is bereid ook elders in Vlaanderen mensen te helpen met deze vorm van gratis onlinehulp. De organisatie werkt hiervoor samen met het Nederlandse Minddistrict, dat een gelijkaardig initiatief in Nederland heeft ontwikkeld. "In Zeeuws-Vlaanderen, bijvoorbeeld, is dit succesvol", aldus nog Larmuseau.

Meest gelezen