"Zo blij dat ik na een lange strijd eindelijk als mijn ware ik door het leven ga"

Bruce Jenner is niet meer. De Amerikaanse realityster en ex-atleet heeft een transitieperiode tot vrouw achter de rug en stelt zich vandaag trots aan de wereld voor als Caitlyn Jenner. Tegelijk siert ze de cover van het jongste nummer van Vanity Fair.

Het was een bekentenis die een schokgolf door de VS stuurde: het interview dat Bruce Jenner eind april gaf aan het programma "20/20" op ABC. Daarin bekende de voormalige Olympische atleet en ex-stiefvader van mediafenomeen Kim Kardashian dat hij zich een vrouw voelt en zo ook door het leven wil gaan.

Vandaag draait Jenner de knop definitief om met een nieuw profiel op Twitter onder de naam Caitlyn Jenner. "Ik ben zo blij dat ik na een lange strijd eindelijk als mijn ware ik door het leven ga", schrijft ze op Twitter. "Welkom in de wereld Caitlyn. Ik kan niet wachten tot jullie haar/mij beter leren kennen." In geen tijd heeft ze al honderdduizenden volgers te pakken.

"Call me Caitlyn"

Tegelijk pakt het lifestylemagazine Vanity Fair net vandaag uit met de cover van het nieuwste nummer dat op 9 juni verschijnt en waarop Caitlyn Jenner in al haar glorie prijkt. "Call me Caitlyn" ("Noem me Caitlyn"), luidt het onderschrift.

Binnenin staan nog meer foto's en is ook een interview van wel tweeëntwintig pagina's te lezen waarin Caitlyn uitgebreid vertelt over haar transitie tot vrouw. De fotoshoot noemt ze mooier dan de gouden medaille die ze op de Olympische Spelen van 1976 won. "Dat was een mooie dag, maar de voorbije dagen waren beter", zegt ze. "Deze fotoshoot ging over mijn leven en wie ik ben."

"Oh fuck, ik ben niet Bruce"

Halfweg maart ging Jenner onder het mes om haar gezicht meer vrouwelijke vormen aan te meten. De operatie duurde tien uur, veel langer dan verwacht. Achteraf beleefde ze een paniekaanval. "Wat heb ik gedaan? Wat heb ik mezelf aangedaan?", vroeg ze zich af. Later kon ze deze negatieve gevoelens van zich afschudden. "Als ik dit alles geheim had gehouden en er nooit iets mee had gedaan, zou ik op later op mijn sterfbed hebben gelegen met de gedachte dat ik mijn hele leven had verspild. Dat wil ik niet laten gebeuren."

Jenner bekent dat ze zelf nog moet wennen aan het idee dat ze nu als een vrouw door het leven gaat. Zo gebruikt ze zelf af en toe nog het foute voornaamwoord. "Laatst belde een man bij me aan. Ik zei: "Hallo, Bruce hier". "Oh fuck, ik ben niet Bruce, dacht ik meteen. Ik maakte er een zootje van."

Vanity Fair ging ook met de kinderen van Jenner in gesprek. Daaruit blijkt dat ze zich als vader jarenlang ongevoelig en afwezig opstelde. Vandaag heeft ze spijt. "Ik hoop dat Caitlyn een betere mens is dan Bruce. Daar kijk ik enorm naar uit."