Afgelopen maand bloedigste sinds begin dit jaar in Syrië en Irak

In Syrië en Irak zijn de voorbije maand opnieuw duizenden mensen gedood tijdens het gewapende conflict. In Syrië zou de terreurgroep Islamitische Staat intussen de helft van het grondgebied in handen hebben. Ook in Irak wordt weer hevig gevochten. Bij drie grote aanslagen van IS kwamen vandaag tientallen soldaten en agenten om.

IS pleegde vandaag drie grote aanslagen in het fel bevochten westen van het land, in een woestijngebied in de provincie Anbar. In de steden Fallujah, Ramadi en Samarra lieten terroristen tankwagens ontploffen bij politie- en militaire basissen. Tientallen soldaten en agenten kwamen om het leven.

Nog maar enkele dagen geleden was het Iraakse leger een operatie begonnen voor de herovering van de provincie Anbar, nadat provinciehoofdstad Ramadi in handen was gevallen van IS.

De aan Syrië en Jordanië grenzende regio is overwegend bewoond door soennieten, die zich vele jaren benadeeld hebben gevoeld door de sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.

"IS heeft gebied veroverd dat zo groot is als Italië"

In Syrië zou IS afgelopen weekend gebied hebben veroverd op zowel de regering als rivaliserende rebellengroepen, vooral in de provincies Homs en Aleppo.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep die werkt vanuit Londen, zou IS intussen de helft van van het grondgebied controleren. De Franse geograaf en Syriëspecialist Fabrice Balanche meent dat de terreurbeweging in Syrië en Irak totaal een gebied van 300.000 vierkante meter heeft veroverd, zowat de grootte van Italië.

In elk geval was de afgelopen maand de bloedigste sinds begin dit jaar. In Syrië vielen er volgens mensenrechtenactivisten 6.600 doden, onder wie 272 kinderen.

In Irak kwamen meer dan 1.000 mensen om. Twee derde onder hen zijn burgers. Alleen al in de provincie Anbar zijn ook 238.000 mensen op de vlucht.

Doden bij brand in vluchtelingenkamp Libanon

Vandaag zijn in een vluchtelingenkamp in Libanon nog minstens zes mensen, onder wie enkele kinderen, om het leven gekomen nadat een aantal tenten vuur hadden gevat.

In de buurlanden van Syrië -Libanon, Jordanië en Turkije- verblijven zo'n 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen. In Libanon maken ze zelfs een vierde uit van de totale bevolking.