Concert van de Gipsy Kings in Iran verboden

Een gepland concert van de Franse flamenco-groep Gipsy Kings in Teheran is alsnog verboden. Dat meldt het Iraanse persbureau ISNA.

De Gipsy Kings hadden als eerste Westerse groep de toelating van het ministerie van Cultuur voor een concert in Iran gekregen, maar die beslissing is nu door de religieuze politie herroepen. Dat heeft het hoofd van de muziekafdeling op het ministerie van Cultuur medegedeeld.

Nu probeert het ministerie het concert onder een andere vorm toch nog mogelijk te maken. De Gipsy Kings zijn in Iran erg populair en behoren tot de weinige Westerse popgroepen die hun cd's ook legaal in het land mogen verkopen.

Hassan Rohani

Popmuziek wordt door de religieuze autoriteiten in Iran als niet-islamitisch geacht en is volgens islamitische regels eigenlijk ook verboden. Maar vooral sinds president Hassan Rohani in augustus 2013 is aangetreden, is het verbod gedeeltelijk opgeheven. Bij concerten zijn er echter steeds weer problemen met de religieuze politie. Enkele concerten van Iraanse popmusici, vooral in het binnenland, werden ondanks de toelating van de politie toch nog afgezegd niettegenstaande de tickets al verkocht waren.

In het kader van hun culturele hervormingen willen Rohani en zijn minister van Onderwijs Ali Jannati de jeugd meer maatschappelijke vrijheden toekennen. De plannen voor concerten van Westerse musici hebben ze echter tot nog toe als "mission impossible" afgewezen. In 2008 werd een zeker gewaand liveconcert van de Ierse zanger Chris de Burgh, die zich al in Teheran bevond, op het laatste nippertje toch nog afgelast.