Europese oliereuzen bepleiten minder CO2-uitstoot

Enkele grote Europese oliebedrijven hebben een gezamenlijke oproep gelanceerd om een wereldwijd prijssysteem op poten te zetten voor CO2-uitstoot, in het kader van de strijd tegen de opwarming van de aarde.
AP2009

De bedrijven - onder wie BP, Shell en Total - schrijven in een brief aan de Verenigde Naties dat er nood is aan een "duidelijk, stabiel en ambitieus" kader om de CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen. De oproep gebeurt in aanloop naar een VN-klimaatconferentie in december.

Volgens de toplui van de bedrijven wordt hun sector geconfronteerd met een grote uitdaging: een antwoord bieden op de stijgende vraag naar energie die minder CO2 uitstoot. De oliesector wil een rol spelen om die uitdaging aan te gaan, zo luidt. De sector promoot daarom een prijssysteem waarbij technologieën die minder CO2 uitstoten aantrekkelijker worden, en vervuilende technologieën benadeeld.

Amerikaanse oliereuzen als Exxon Mobil en Chevron hebben zich niet aangesloten bij de oproep. We willen niet "doen alsof", zo zegt Exxon-Mobil-CEO Rex Tillerson.