Frankrijk en Duitsland willen plan-Juncker herzien

Frankrijk en Duitsland hebben kritiek op de verdeelsleutel die de Europese Commissie de komende twee jaar wil toepassen om het aantal asielzoekers over de verschillende lidstaten te verdelen. In een gezamenlijke verklaring vragen ze dat er meer aandacht wordt besteed aan de al geleverde inspanningen.

De Europese Commissie lanceerde vorige maand een tijdelijk spreidingsplan om de toestroom aan vluchtelingen in de landen rond de Middellandse Zee op te vangen. Via een verdeelsleutel zouden de asielzoekers beter over de verschillende lidstaten verdeeld moeten worden.

Het plan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker moet door de lidstaten en het parlement goedgekeurd worden, maar het ziet er naar uit dat dat niet zomaar zal lukken. Verschillende landen uitten al kritiek. Een gezamenlijke verklaring van de Franse en Duitse minister van Binnenlandse Zaken komt daar nu bij.

Kritiek op verdeelsleutel

De twee landen richten hun pijlen op de verdeelsleutel die de commissie wil hanteren. Frankrijk en Duitsland zouden namelijk de meeste van de 40.000 verwachte asielzoekers moeten opvangen. Maar Parijs en Berlijn vinden dat er te weinig rekening gehouden wordt met de al geleverde inspanningen. Zo heeft Duitsland de voorbije jaren al het grootste aantal asielzoekers in de EU opgevangen.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Duitse collega Thomas de Maizere is de juiste balans voor de quota "nog niet bereikt". "Er zullen nog gedetailleerde discussies op Europees niveau nodig zijn om een balans tussen verantwoordelijkheid en solidariteit te bereiken."

De twee roepen Italië en andere grenslanden van de Unie ook op de bewaking aan de grenzen op te voeren.

Ook België uitte eerder al soortgelijke kritiek op de verdeelsleutel. Die houdt ook volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) te weinig rekening met het aantal asielzoekers dat de lidstaten in het verleden al hebben opgenomen.