Gentse Boekentoren verkoopt kasten vol nostalgie

De oude fichebakken die jarenlang de universiteitsbibliotheek van de Universiteit Gent hebben gesierd, worden binnenkort te koop aangeboden. Dat meldt de Boekentoren Bouwblog.

Wie in Gent heeft gestudeerd, kent ze vast en zeker: de eindeloze rijen ouderwetse fichebakken die in de universiteitsbibliotheek stonden opgesteld.

Die bibliotheek en de bijhorende Boekentoren worden momenteel volop gerestaureerd. Dit plaatste het bibliotheekteam voor een lastig dilemma: de fichebakken houden of niet? Hoe mooi ook, de bakken zijn anno 2015 volstrekt overbodig. Alle boeken (nieuw én oud) van de universiteit zijn al jaren online consulteerbaar.

"Ik wou de fichebakken heel graag houden", bekent Sylvia Van Peteghem aan deredactie.be. Zij is de hoofdbibliothecaris. "Samen met het team heb ik er lang over nagedacht. Alle fiches zijn intussen uit de kasten gehaald en gedigitaliseerd. De fiches zelf zullen we nooit weggooien, maar wat met de kasten?"

Lego

"Tijdens een rondleiding een poosje geleden zag ik hoe een kleine jongen vol belangstelling naar de kasten stond te kijken. "Kijk mama", hoorde ik hem zeggen, "die kasten zouden ideaal zijn om mijn Lego in op te bergen." Daarop hebben we besloten de kasten te verkopen. Eén rij blijft als erfgoed behouden."

Authentieke stukken uit de jaren 30 toen Henry Van de Velde de Boekentoren en bibliotheek ontwierp, zijn de fichebakken niet. "Ik schat dat ze in de jaren 60 of 70 zijn geplaatst", zegt Van Peteghem.

Wanneer of op welke manier de kasten precies worden verkocht, is op dit moment niet duidelijk. Ook over de prijs is nog geen beslissing genomen. "Ik raad kooplustigen aan de Boekentoren Bouwblog op de voet te volgen", besluit de hoofdbibliothecaris. De opbrengst is hoe dan ook bestemd voor de restauratie van de bibliotheek.