Hoofdredacteur Qatarese krant stapt op na publicatie Kamasutra-tekeningen

In Qatar heeft de hoofdredacteur van de krant al-Sharq ontslag genomen nadat in de editie van vandaag een foto is verschenen waarop afbeeldingen uit de Kamasutra zijn te zien. Op Twitter noemt hij de publicatie "de ergste vergissing" uit zijn carrière.

De krant al-Sharq bracht vandaag in het gezondheidskatern een verhaal over de gevaren van hennatatoeages. Bij het artikel stond een foto van twee vrouwenhanden vol hennatekeningen afgebeeld. Bewust of niet: de tekeningen in kwestie bleken afbeeldingen geplukt uit de Kamasutra. Dat is een eeuwenoud Indiaas naslagwerk over de kunst van de liefde en seks.

Hoofdredacteur Jaber al-Harmi heeft terstond ontslag genomen. Onder meer via Twitter heeft hij uitvoerig zijn excuses aangeboden voor de publicatie. "Deze fout is onbedoeld in de krant geslopen", zegt hij. "Dit is de ergste vergissing uit mijn 25-jarige carrière." Zijn ontslag neemt hij naar eigen zeggen uit "morele verantwoordelijkheid". Het is niet duidelijk of de directie van de krant het heeft aanvaard.

"Alle excuses volstaan niet bij een dergelijke ernstige fout. De foto is moreel onaangepast. Onze waarden zijn een rode lijn die niet te overschrijden valt." Hij voegt eraan toe dat iedereen die iets met de publicatie heeft te maken, ontslagen is.

Qatar is een golfstaat waar de maatschappij sterk doordrongen is van geloof en conservatieve waarden. Op sociaalnetwerksites is de publicatie vandaag een druk besproken thema.