IS-video toont foltering van jongen van 14

De Britse openbare omroep BBC heeft een video in handen gekregen waarop te zien is hoe een jongen van 14 wordt gefolterd door leden van de terreurgroep IS. Het filmpje is gemaakt door een IS-strijder die de beweging de rug heeft toegekeerd. Hij heeft aan de BBC verteld dat het is opgenomen voor propagandadoeleinden.

In de video is te zien hoe de 14-jarige Ahmed bij zijn polsen is opgehangen aan het plafond, zijn benen bungelend in de lucht. Hij wordt geslagen door twee gewapende, in het zwart gehulde mannen.

"Ze hebben me geslagen en geëlektrocuteerd om een bekentenis af te dwingen", vertelde de jongen aan de BBC. "Ik heb hen alles verteld."

Ahmed werd opgepakt in Raqqa, door IS uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. Hij verkocht op straat brood om in zijn levensonderhoud te voorzien. Twee mannen hadden hem gevraagd om een tas neer te zetten op een plek waar veel IS-strijders kwamen. Volgens Ahmed was het een valstrik: de tas bleek een bom te bevatten, de jongen werd opgepakt en gefolterd.

Ahmed kreeg de doodstraf, maar zijn beul zou medelijden hebben gekregen en gaf hem de kans te vluchten. Hij verblijft intussen in Turkije, waar een BBC-reporter hem sprak. "Toen ik hier net was, had ik voortdurend nachtmerries", vertelde hij.

De BBC-reporter sprak ook met de man die het filmpje opnam met een mobiele telefoon. Hij heeft IS intussen de rug toegekeerd en zegt veel spijt te hebben van zijn daden. Hij zegt dat het filmpje is opgenomen voor propagandadoeleinden.