Jambon wil onderzoek naar controversiële uitspraken topman FANC

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat de raad van bestuur van de nucleaire waakhond Fanc zich zo snel mogelijk buigt over enkele uitspraken van FANC-topman Jan Bens. Bens gaf in Le Soir te kennen dat hij destijds voor Tractebel smeergeld heeft betaald in Kazachstan. Zijn woordvoerder ontkent intussen dat Bens zich indertijd heeft bezondigd aan corruptie.

"De geloofwaardigheid van het FANC en haar directeur is van cruciaal belang", onderstreept Jambon. "Dit is des te meer het geval in een periode waarin het agentschap als controleorgaan moet oordelen over de heropstart en verlenging van verschillende kerncentrales." Jambon vraagt de raad van bestuur van het FANC daarom "zo snel mogelijk" de context van de bewuste uitspraken te onderzoeken.

Eerder op de dag hadden oppositiepartijen Groen en Ecolo al te kennen gegeven dat ze Jambon zouden interpelleren over de uitspraken. Ze reageren namelijk verontwaardigd op de uitspraken. "Toch wel heel opmerkelijk", oordelen Groen-Kamerlid Kristof Calvo en zijn collega van Ecolo Jean-Marc Nollet. Zij vinden dat de uitspraken "twijfels zaaien over de geloofwaardigheid" van de nucleaire regulator.

"Beschuldigingen van corruptie gewoon absurd"

Bens blikte vandaag in Le Soir kort terug op zijn jaren bij Tractebel, dat hem in 1995 op missie stuurde naar Kazachstan. "Ik werd plots grote baas van een bedrijf met 10.000 werknemers met een ongelofelijke corruptie", schetst hij. En op de vraag of hij in die functie enveloppen met smeergeld aangeboden kreeg, antwoordt Bens: "Ja, en ik heb er uitgedeeld aan anderen. Kazachstan, dat was een cash-economie. Op een bepaald moment hebben we zelfs iemand in de kast gevonden die onze vergadering bespioneerde."

Maar volgens Bens mogen we die uitspraken niet uit de context rukken. "Jan Bens beschuldigen van corruptie is gewoon absurd", reageert woordvoerster Nele Scheerlinck. Het enige smeergeld dat hij betaalde was voor een dokter die anders niet wilde behandelen, luidt het. "Meneer Bens praat altijd vrijuit en heeft onderschat wat de gevolgen van deze uitspraak zouden zijn."

Bij het FANC zijn ze er ook niet over te spreken dat Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet en zijn groene collega's de uitspraken "politiek proberen te recupereren, terwijl dit volledig los staat van het werk van Jan Bens als directeur van het FANC".