Juryvoorzitter Nobelprijs Literatuur is voor het eerst een vrouw

Voor het eerst in haar meer dan 200 jaar oude geschiedenis heeft de Zweedse Academie een vrouw als voorzitter. Meteen krijgt ook de jury die jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur toekent en uitreikt een vrouw als voorzitter.

Vandaag is literatuurwetenschapper Sara Danius aangesteld tot voorzitter van de Zweedse Academie, het Zweedse equivalent van de Académie française dat in 1786 is opgericht en sinds 1901 ook de laureaten van de Nobelprijs voor de Literatuur aanduidt. Danius neemt de fakkel over van auteur Peter Englund.

De vrouw uit Stockholm studeerde in haar geboortestad en later in Parijs. Zij verrichte universitair werk in Engeland, de VS en Duitsland en schreef jarenlang als literair criticus voor de grote Zweedse krant Dagens Nyheter. De docent literatuurwetenschappen aan de universiteit van Stockholm is zelfs enige tijd croupier in een casino in de Zweedse hoofdstad geweest. Zelf schrijft ze ook.

De 53-jarige Danius is pas sinds 2013 lid van de "Achttien", de andere naam voor de Academie. Vorig jaar besliste zij op "stoel zeven" mee over de Nobel-laureaat 2014. Dat werd de Fransman Patrick Modiano.

Englund was voorzitter sinds 2009. Hij blijft als gewoon lid aan de Academie verbonden, net als zijn voorgangers Horace Engdahl en Sture Allén.