Lente was zonnig en droog

De afgelopen weerkundige lente is zonnig en droog verlopen, met 572,12 uur zonneschijn (normaal 464 uur). Dat blijkt uit statistieken van het KMI, op basis van de gegevens in Ukkel.

De periode van maart tot mei was ook droog, met in totaal 139 mm neerslag tegenover 187,8 mm normaal. Er viel neerslag tijdens 38 dagen, wat anders gemiddeld 49 dagen is.

Het temperatuurverloop was dan weer normaal met een gemiddelde lentetemperatuur van 10 graden Celsius (normaal 10,1 graden).

Mei

De maand mei was in Ukkel weerkundig een vrij normale maand. Enkel de gemiddelde windsnelheid (3,5 m/sec tegen normaal 3,2 m/sec), de relatieve vochtigheid (68 procent tegen normaal 73 procent) en de gemiddelde dampdruk (10,1 hPa tegen normaal 11,3) weken even af van de normale waarden. De gemeten afwijkingen zijn "abnormaal", want doen zich eens in de zes jaar voor, maar waren nergens uitzonderlijk.

Het aantal uren zonneschijn in mei lag met 210,3 uur iets boven het gemiddelde (192 uur). De gemiddelde temperatuur van 13,1 graden Celsius was iets lager dan de normale waarde (13,6 graden). Ook de gemiddelde maximumtemperatuur van 17,4 graden (normaal 18,1 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur van 8,3 graden (normaal 9,2 graden) waren in mei aan de lagere kant. De regen van de afgelopen dagen bracht het maandtotaal op 62,6 mm neerslag in 14 dagen met regen, tegen 66,5 mm als normale waarde voor Ukkel in mei.