Melk, (niet zo) goed voor elk

Het is Wereldmelkdag vandaag en dus deelde het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vanochtend in enkele stations gratis melk uit. "Want we drinken te weinig melk", zegt het VLAM. Maar achter die campagne zitten geen wetenschappelijke motieven, enkel puur commerciële, zeggen tegenstanders. Melk bevat calcium, wat goed is, maar ook veel verzadigde vetten. In een samenleving met zoveel overgewicht en obesitas, is melk promoten de omgekeerde wereld, luidt het.

Het VLAM deelde vanmorgen in zes grote Vlaamse stations gratis melk uit aan pendelaars. Volgens Liliane Driesen van het VLAM wordt er te weinig melk gedronken. Om 70 procent van de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen te krijgen, adviseert ze om dagelijks drie glazen melk te drinken. "Maar dit hoeft niet per se melk te zijn, dat kan ook vervangen worden door andere melkproducten, zoals yoghurtjes of kaasjes."

"Calcium moet, melk niet"

Tot zover de waarheid van het VLAM. Er zijn ook andere waarheden, zoals die van de vzw EVA bijvoorbeeld, het Ethisch Vegetarisch Alternatief. Zij pleiten ervoor om de Wereldmelkdag naar de geschiedenis te verbannen en er een wereldcalciumdag van te maken.

Want calcium moet, melk niet, stelt de vzw. "Decennialang hebben we geleerd dat melk noodzakelijk is voor de gezondheid. Vandaag wordt die bewering door heel wat wetenschappers in vraag gesteld."

Verzadigde vetten

Voedingsdeskundige Patrick Mullie beaamt dat. "Melk heeft voordelen, zoals calcium en dierlijke eiwitten, maar melk heeft ook nadelen, zoals verzadigde vetten." Volgens Mullie bevat melk meer verzadigde vetten dan bijvoorbeeld cola. En die leiden tot hart- en vaatziekten.

De bevolking stimuleren om meer melk te drinken, terwijl de samenleving gebukt gaat onder overgewicht en obesitas, is dan ook geen goed idee, vindt Mullie, die benadrukt dat er voldoende alternatieven zijn om calcium binnen te krijgen. Mineraalwater bijvoorbeeld. "Er zit veel calcium in en geen calorieën of verzadigde vetten."

Ook in bladgroenten, verschillende koolsoorten en zaden en peulvruchten zit calcium. "Deze plantaardige calciumbronnen hebben het voordeel dat ze geen verzadigde vetten bevatten en ook rijk zijn aan vele andere vitaminen, eiwitten en vezels. Bovendien hebben ze een veel lagere ecologische voetafdruk en worden ze zonder dierenleed geproduceerd", voegt het EVA eraan toe.

Melk promoten is niet de taak van de overheid, zegt Mullie, de nadruk zou moeten liggen op de inname van calcium én op beweging. "Want er is geen enkel verband tussen melk en het tegengaan van beenderontkalking." Ook voor kinderen is melk niet noodzakelijk: "Het is belangrijk dat een kind voor zijn pubertijd veel calcium binnenkrijgt, maar zoals gezegd kan dat ook zonder melk."

Manneken Pis

Het VLAM was overigens niet de enige organisatie die de Wereldmelkdag aangreep om actie te voeren.

De ngo Dierenartsen Zonder Grenzen liet Manneken Pis vandaag melk plassen om zo de aandacht te vragen voor de ondermaatse melkproductie in Sub-Sahara-Afrika.

Voor de gelegenheid wordt Manneken Pis ook uitgedost als Afrikaanse veeboer (zie foto en video).