Nederlandse koning en koningin ontvangen in Witte Huis

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in het Witte Huis ontvangen door president Barack Obama. Ze kregen een half uurtje, in de zogenoemde Oval Office, het kantoor van de Amerikaanse president.

Tijdens het gesprek vroeg Barack Obama Nederland om het opnemen van gevangenen uit Guantanamo te overwegen. "De president heeft geen druk uitgeoefend, maar heeft uitgelegd dat hij de gevangenis graag wil sluiten en daarvoor medewerking nodig heeft", aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij heeft Obama laten weten dat Nederland over het verzoek nadenkt. De koning bleef buiten dit deel van het gesprek, zo verzekerde Koenders die het koningspaar alleen tijdens dit deel van het bezoek aan de Verenigde Staten vergezelt.


Obama zei aan het einde van de ontmoeting de manier te steunen waarop Nederland het onderzoek uitvoert naar de toedracht van het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Het is belangrijk dat de waarheid boven water komt en dat schuldigen aan deze tragedie worden gestraft, aldus Obama.


Verder prees de president het werk van koningin Máxima, die voor de VN werkt aan betere toegankelijkheid van financiële diensten. "Te veel mensen zijn daarvan buitengesloten", aldus Obama.


Het koningspaar is voor een driedaags officieel bezoek in de VS. Ze bezochten ook de nationale begraafplaats Arlington, waar een krans werd gelegd bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook was er een ontmoeting met een aantal Amerikaanse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben gevochten.