NSA mag niet langer op grote schaal telefoongesprekken verzamelen

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA mag niet langer op grote schaal telefoongesprekken verzamelen van burgers. De Senaat is het namelijk niet eens geraakt over de zogenoemde Patriot Act. Wellicht zal er begin deze week een afgeslankte versie van de wet worden goedgekeurd.

Het Amerikaanse hof van beroep oordeelde begin mei dat het massaal vergaren van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is. Het Congres kreeg tot 1 juni middernacht (6 uur onze tijd) om met een alternatief te komen.

Over dat alternatief is de Senaat het momenteel nog niet eens geraakt. Grootste tegenstander van een verlenging van de Patriot Act is de Republikeinse senator Rand Paul, die een gooi naar het presidentschap wil doen. Volgens hem is de wet illegaal en ongrondwettelijk, maar zijn partijgenoten vinden vooral dat hij zijn persoonlijke belangen boven de nationale stelt.

Freedom Act

Door de tegenstand van Paul moeten de Republikeinen zich nu scharen achter de zogenoemde Freedom Act, een afgezwakte versie van de Patriot Act die zo'n twee weken geleden al werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden.

Die wet houdt een inperking in van de spionageactiviteiten. Het aftappen van telefoongesprekken zal nog steeds mogen, maar wordt wel strenger gecontroleerd. Daarnaast wordt ook de geheime rechtbank hervormd die de aanvragen voor de toegang tot de gegevens goedkeurt.

De kans lijkt groot dat morgen of woensdag de Freedom Act wordt goedgekeurd in de Senaat. Hoe dan ook heeft het Witte Huis al aangedrongen op een snelle stemming, zodat de inlichtingendiensten weer ten volle ten strijde kunnen gaan tegen terrorisme.