Onderhandelingen Ivago lopen vast

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie van de Gentse afvalintercommunale Ivago zijn vanavond na bijna twaalf uur vergaderen vastgelopen. De gesprekken gaan morgen vanaf 14 uur verder. Intussen vordert burgemeester Termont ook morgen vuilnisophalers.

Een solidariteitsbus met stakers en geëngageerde burgers kwam het personeel van Ivago vandaag steun betuigen. "Het Ivago-personeel werkt elke dag keihard om onze stad, de plek waar wij wonen en werken, proper te houden, in weer en wind, dag in dag uit", zegt Geertje Franssen van de Gentse kern van "Hart Boven Hard". "Zij verdienen respect en correcte loon- en arbeidsvoorwaarden."

Bij Ivago wordt sinds vorige week dinsdag niet meer gewerkt. De aanleiding van het conflict is de derde negatieve evaluatie van een oudere werknemer. De arbeiders hebben ook problemen met de managementstijl van bepaalde leidinggevenden en zeggen problemen te ondervinden met de loonadministratie, iets waarvoor in maart ook al het werk neergelegd werd.

Morgen ook politiek overleg

Sinds 10 uur vanmorgen zaten de vakbonden en de directie van Ivago samen met een sociaal bemiddelaar om een uitweg uit het conflict te zoeken.

Vanavond was er nog altijd geen oplossing gevonden. Volgens woordvoerder Koen Van Caimere van Ivago deed de directie een ultiem voorstel dat niet door de vakbonden werd aanvaard. De directie wil niet raken aan de lopende procedure van de medewerker met drie negatieve evaluaties, maar zegt dat de evaluatieprocedure voor de toekomst wel kan worden herzien.

In onderling overleg werd wel de samenwerking met de personeelsmanager stopgezet. De vakbonden vragen dat ook een andere persoon van het management niet meer in aanraking komt met het personeel.

Morgenmiddag vanaf 14 uur worden de gesprekken hervat. Voordien, om tien uur, spreken de vakbonden het personeel toe om te zien welk mandaat ze krijgen.

Nog morgenochtend, om 8 uur, is er al een politiek overleg gepland, waarop duidelijk zal worden welk standpunt het Gentse schepencollege zal innemen.

Termont vordert opnieuw vuinismannen op

Net als afgelopen vrijdag en zaterdag, vordert de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) ook vandaag vuilnisophalers, om redenen van volksgezondheid en hygiëne. Er zijn dertien vrachtwagens uitgereden, om zoveel mogelijk restafval op te halen. De focus ligt vandaag op de omgeving van het Sint-Pietersstation, Ekkergem, de Brugse Poort en de Coupure. Ook ziekenhuizen en grote appartementsgebouwen worden bediend.

Ook morgen zal het stadsbestuur een veertigtal medewerkers van Ivago vorderen.