Opnieuw kindje achtergelaten in vondelingenschuif

In de vondelingenschuif van vzw Moeders voor Moeders in Antwerpen is in april opnieuw een kindje te vondeling gelegd. Dat heeft OCMW-voorzitter Fons Duchateau bevestigd. Het meisje was nog geen dag oud en verkeerde in goede gezondheid. Het is intussen al bij een pleeggezin geplaatst.

Het kindje is voor zover bekend de achtste vondeling die bij Moeders voor Moeders is terechtgekomen sinds de start van de vondelingenschuif in 2000. Het meisje kreeg voorlopig de naam Louise-Marie.

De laatste keer dat een kindje te vondeling was gelegd, was in december vorig jaar, maar het nieuws werd pas in februari bekendgemaakt.

Telkens worden naast het OCMW ook de politie en het parket op de hoogte gebracht. Een kind te vondeling leggen is in theorie immers strafbaar is, al leidt het daarom nog niet automatisch tot vervolging.

Moeder heeft zes maanden tijd om zich te melden

"Afgaande op de manier waarop de navelstreng was verzorgd, bleek duidelijk dat het meisje niet met medische hulp ter wereld is gekomen", zegt OCMW-voorzitter Duchateau.

De moeder heeft na de feiten nog zes maanden om zich te melden voor het kind kan worden geadopteerd. Ook daarna mag ze zich nog bekend maken om contact te zoeken met haar kind of een boodschap door te geven.

Duchateau zegt dat het nieuws zo lang mogelijk geheim is gehouden om de moeder de kans te geven om zich eventueel nog te bedenken, maar dat het nu toch is uitgelekt.

Vondelingenschuif bestaat sinds 2000

De vondelingenschuif van Moeders voor Moeders werd opgericht in het jaar 2000. Het duurde zeven jaar voor er een baby te vondeling werd gelegd.

Als er een kindje in de schuif gelegd wordt, gaat er een stil alarm af, waarna er snel een hulpverlener ter plaatse komt. Wie de baby achterlaat, kan een omslag met een puzzelstukje meenemen. Het andere stukje blijft bij de baby. Zo kan de moeder later contact opnemen met de vondelingenschuif om informatie te krijgen over haar kind. Ook de persoon die het laatste kindje te vondeling heeft gelegd, heeft een puzzelstukje meegenomen.

De normale procedure is dat er gezocht wordt naar een geschikt pleeggezin voor de baby. De moeder heeft zes maanden de tijd om haar kindje terug te vragen. Daarna wordt er een adoptieprocedure opgestart. Eén van de kinderen die in de vondelingenschuif werden gevonden, werd herenigd met de moeder. De anderen werden geadopteerd.