Paus aanvaardt ontslag aartsbisschop Léonard al na 3 weken

De paus heeft het ontslag van aartsbisschop André-Joseph Léonard aanvaard. Léonard is 75 jaar, de pensioengerechtigde leeftijd voor een aartsbisschop. Het ontslag is aanvaard drie weken nadat Léonard 75 is geworden, terwijl het ontslag van kardinaal Godfried Danneels pas werd aanvaard na anderhalf jaar.
Nicolas Maeterlinck

De paus heeft Léonard gevraagd in functie te blijven tot zijn opvolger is benoemd. Maar dat het ontslag zo snel is aanvaard, wijst er volgens ingewijden op dat paus Franciscus opteert voor "verandering" aan het hoofd van de Belgische kerkprovincie.

Nu het ontslag is aanvaard, kan er een nieuwe aartsbisschop worden aangeduid. De naam van de Antwerpse bisschop Johan Bonny circuleert, maar ook de Brugse bisschop Jozef De Kesel wordt genoemd.

In ieder geval speelt de apostolische nuntius, mgr. Giacinto Berloco, een cruciale rol in de opvolging van Léonard als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Hij moet een lijstje van drie kandidaten (de zogenoemde Terna) aan Rome overmaken. Deze lijst is een compilatie van de suggesties van de aartsbisschop en van alle andere Belgische bisschoppen. In zijn advies spreekt de nuntius, die een brede raadpleging kan houden, ook zijn persoonlijke voorkeur uit voor een kandidaat. De paus is echter helemaal niet verplicht de adviezen te volgen die hem worden voorgelegd.

Meest gelezen