Peking verbiedt roken in openbare ruimtes

In de Chinese hoofdstad Peking is het vanaf vandaag verboden om in openbare plaatsen te roken. Duizenden inspecteurs zullen controleren of er gerookt wordt in restaurants, kantoren en op het openbaar vervoer. Roken in de buurt van scholen of ziekenhuizen is ook verboden.

Wie betrapt wordt, riskeert een boete van omgerekend 30 euro. Wie drie keer betrapt wordt, zal aan de digitale schandpaal genageld worden met een vermelding op een site van de Chinese overheid. Bedrijven die het verbod niet doen naleven, riskeren hogere boetes, tot bijna 1.500 euro.

Met ruim 300 miljoen rokers is China de grootste consument van rookwaren ter wereld. Jaarlijks sterven er meer dan één miljoen mensen aan ziektes die met roken te maken hebben. Door het rookverbod en door een verbod op reclame voor rookwaren hoopt men in de hoofdstad alvast het gedrag van de Chinezen bij te sturen.