Psychische hulpverlening, nu ook via een app

Psychische hulpverlening die volledig online plaatsvindt. In Nederland bestaat het al langer en sinds vandaag kunnen ook Vlamingen er gebruik van maken.

De primeur voor Vlaanderen is in handen van zorggroep Eclips, die vooral actief is in de thuiszorg in Vlaams-Brabant. Een regio die al langer kampt met een tekort aan psychische hulpverlening. 

"Mensen moeten minstens een halfjaar wachten om behandeld te worden in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg", zegt coördinator David Larmuseau in De Standaard. "Wij bieden nu een alternatief."

Applicatie

Dat alternatief bestaat uit een onlineversie van psychische hulpverlening, via een applicatie. Voor mensen die psychische hulp zoeken, is dat een makkelijke manier om snel hun probleem te kunnen melden. "Cliënten geven aan dat ze het erg prettig vinden om aan opdrachten te werken op een moment dat het hen het beste uitkomt in een vertrouwde omgeving", klinkt de uitleg.

Vlaanderen volgt daarmee het voorbeeld van Nederland, waar onlinehulpverlening al langer ingeburgerd is. Psychiaters, huisartsen en centra voor geestelijke gezondheidszorg wijzen er hun patiënten vaak naar door.