Recordaantal studenten haalt diploma via examencommissie

936 studenten hebben vorig jaar hun secundair diploma gehaald via de examencommissie. Dat is 38 procent meer dan een jaar eerder en meteen ook een record, schrijft De Morgen.

Hoewel het aantal jongeren dat de schoolbanken zonder diploma verlaat vorig jaar is gedaald, blijven het er nog steeds zo'n 8.000. Steeds vaker stappen zij uiteindelijk toch naar de examencommissie -de "middenjury", zoals dat vroeger werd genoemd- om toch hun diploma te halen.

3.658 mensen schreven zich zo vorig jaar in om hun diploma zonder school, lessen of cursussen te behalen. 936 van hen slaagden daar ook in. En dat is een record. De helft behaalt een diploma beroepsonderwijs, een kwart een diploma tso en nog eens een kwart een diploma aso.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft naar eigen zeggen een dubbel gevoel bij de cijfers. "Enerzijds vind ik dat ons onderwijs zo gemoderniseerd moet worden dat zo weinig mogelijk jongeren zonder diploma de schoolbanken verlaten", zegt ze aan VRT Nieuws. "Anderzijds vind ik het een schitterende zaak dat jongeren die om verschillende redenen geen diploma behalen, dat toch nog doen via een examencommissie."