Telenet en Proximus willen meer betaal-tv bij VRT

Telenet wil dat de VRT producties aanbiedt via betaal-tv vóór ze worden uitgezonden op Eén of Canvas. Dat is gezegd tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement in de aanloop naar de nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep. Concurrent Proximus onderschrijft de vraag.

Telenet is teleurgesteld in de reacties op het STAP-fonds. Daarmee stelde het bedrijf twee jaar geleden dertig miljoen euro beschikbaar voor de productie van Vlaamse fictie. Bedoeling was dat de films en series eerst bij Telenet te zien zouden zijn, in het betalende aanbod van de distributeur.

"De VRT wil echter geen betalende previews aanbieden", zegt senior vicepresident Ann Caluwaerts. De middelen van het fonds werden daarom voor een groot deel geïnvesteerd in films en in de eigen reeks "Chaussée d'Amour".

"De openbare omroep moet nadenken over manieren waarop ze de hele sector beter kan maken en de taart van de inkomsten groter", vindt Caluwaerts. "Een reeks eerst aanbieden via betaal-tv kan de hele sector sterker maken. Als de VRT instapt in dit systeem is de kans bovendien groot dat ook de commerciële zenders volgen."

"Flikken"

Concurrent Proximus onderschrijft de vraag van Telenet, maar wijst op de geschiedenis met "Flikken". Toenmalig gedelegeerd bestuurder Tony Mary wou negen jaar geleden een reeks van de succesvolle politieserie in betalende preview aanbieden bij Belgacom TV, maar die overeenkomst leidde tot een rel met bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA).

Bourgeois vond dat een betalend aanbod niet strookte met de publieke functie van de omroep. De kwestie leidde, samen met een reeks andere aanvaringen, tot het ontslag van Mary. Huidig minister van Media Sven Gatz (Open VLD) liet vorig jaar een gelijkaardig ballonnetje op, maar moet natuurlijk rekening houden met de huidige minister-president Geert Bourgeois.