Vijf vermoedelijke mensensmokkelaars mogelijk vrij door problemen Veiligheidskorps

De Brusselse correctionele rechtbank vindt dat vijf vermoedelijke Albanese mensensmokkelaars moeten worden vrijgelaten, in afwachting van hun proces. De rechter nam die beslissing omdat het proces al vier keer is uitgesteld door het personeelstekort bij het Veiligheidskorps. Daardoor konden de verdachten niet van de cel naar de zittingszaal worden gebracht. Het parket gaat in beroep tegen de beslissing.

De organisatie waartoe de verdachten behoorde, zou tussen november 2013 en juni 2014 minstens 84 vluchtelingentransporten hebben uitgevoerd naar Groot-Brittannië. De vluchtelingen hadden de keuze tussen twee transportwijzen. Ofwel werden ze op een parkeerterrein langs de E40-autosnelweg op een vrachtwagen gestopt en betaalden ze tot 3.000 euro per persoon, ofwel kozen ze voor een transport "met garantie", waarvoor ze tot 6.000 euro moesten betalen. Dan werden de vluchtelingen opgehaald in een Brussels café en met een personenwagen naar Nederland gebracht, waar ze dan op een vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk konden stappen.

Het proces had op 13 mei moeten beginnen maar toen konden de gedetineerden pas na 17 uur naar de zittingszaal gebracht worden. Daarop werd besloten het naar dinsdagvoormiddag 19 mei uit te stellen maar toen konden de gedetineerden pas om 13 uur gebracht worden, waarna een tweede uitstel volgde, naar woensdag 27 mei. Woensdagnamiddag bleek echter dat het Veiligheidskorps de zes gedetineerden opnieuw niet voor 17 uur kon voorleiden en volgde een derde uitstel, naar maandagvoormiddag.

Intussen had de verdediging van zes gedetineerden verzoekschriften ingediend om hen vrij te krijgen. Vanmorgen bleek dat de gedetineerden opnieuw niet tot in de zittingszaal geraakten. De rechtbank besliste daarop om vijf verdachten, die een verblijfsadres konden voorleggen, vrij te laten, mits betaling van een borgsom van 4.000 euro. Het parket van Halle-Vilvoorde gaat in beroep tegen de beslissing.