Vlaanderen en Baskenland gaan meer samenwerken

Vlaanderen en Baskenland hebben een "memorandum van overeenstemming" getekend rond onder meer economische samenwerking. De autonome Spaanse regio is opgezet met de erkenning van onze regio, die het als een voorbeeld beschouwt.
Baskisch minister-president Lehendakari Iñigo Urkullu

Vlaams minister-president Geert Bourgeois en zijn Baskische ambtgenoot Lehendakari Iñigo Urkullu zetten deze namiddag hun handtekening onder de tekst. Beide regio's leggen daarin hun samenwerking vast rond onder meer beroepsopleiding, arbeidsmarkt en milieu. De intentieverklaring moet volgens Vlaanderen vooral dienen als "kapstok"  voor toekomstige samenwerkingen. "Een win-win voor beide regio's", aldus Bourgeois.

De ontmoeting tussen Bourgeois en Urkullu kon rekenen op grote interesse van de Spaanse en Baskische pers. "We hebben bijzondere belangstelling voor andere Europese regio's die autonomie hebben verkregen binnen hun land", zei Urkullu. "Vlaanderen is daarin een voorbeeld voor ons. Jullie kunnen bijvoorbeeld verdragen onderschrijven, dat kan Baskenland niet." Ook met Schotland en Noord-Ierland onderhoudt Urkullu naar eigen zeggen goede contacten.

De Baskische minister-president spiegelt zich aan Schotland voor een eventuele afsplitsing van Spanje en denkt na over een referendum. Een incident zoals afgelopen weekend, toen de Baskische en Catalaanse voetbalfans in de bekerfinale met een fluitconcert de nationale hymne verstomden, kan niet op zijn sympathie rekenen. Hij stelde sancties tegen de betrokken Baskische club, Athletic Bilbao, in het vooruitzicht.