Zweedse vaders krijgen meer tijd met hun kinderen

Zweedse vaders krijgen binnenkort een maand extra tijd om bij hun jonge kinderen te blijven. De regering heeft een plan klaar om het betaalde ouderschapsverlof voor vaders op te trekken van twee naar drie maanden.

Nu al krijgen de ouders van een pasgeboren Zweeds kind de mogelijkheid om zestien maanden ouderschapsverlof op te nemen voor hun kind acht jaar is. Dat is vier keer zoveel als in ons land.

Daarvan zijn er twee maanden gereserveerd voor iedere partner. Neemt hij of zij dat verlof niet op, dan wordt het niet overgedragen aan de andere ouder, maar verdwijnt het. De resterende maanden mogen naar believen tussen de partners worden verdeeld.

In de praktijk houdt de vader het meestal bij zijn voorbehouden twee maanden. Dat is niet genoeg, vindt de Zweedse regering. Voortaan zullen drie maanden voor de vader worden gereserveerd, om hem te stimuleren om nog meer ouderlijke taken op zich te nemen, en tegelijk de moeder meer kansen te geven om aan het werk te gaan.

"We zijn een feministische regering en stellen ons tot doel om de arbeidsdeelname van vrouwen te vergroten", zegt minister van Sociale Zaken Annika Strandhäll.