"Al die ogen op mij gericht, natuurlijk was ik zenuwachtig"

Opvallen is de boodschap en dan best om een gegronde reden. Afgelopen weekend ging een foto van een grote groep rechtenstudenten, die eind april afgestudeerd waren aan de University of British Columbia, Canada, viraal, omdat tussen de zwarte gloed van toga’s en hoofddeksels een ander kleurtje opviel. De 26-jarige Stephen Mussell had zo zijn eigen reden om niet in het zwart af te zakken naar de diploma-uitreiking.

Mussell behoort immers tot de Métis, een bevolkingsgroep met Indiaanse roots. Die roots wilde hij in de kijker stellen, wat hem uiteindelijk dus ook lukte.

"Ik zou graag doen alsof ik vol vertrouwen zit en alles aankan, maar ik was echt wel nerveus op dat moment. Ik was de enige tussen honderden andere studenten die geen zwarte toga en geen zwart hoofddeksel droeg, dus het idee dat ik mijn diploma moest afhalen met al die ogen op mij gericht maakte me toch wel onzeker", aldus Mussell aan nieuwswebsite Huffington Post.

"Ik heb me gespecialiseerd in de wetgeving omtrent inheemse bevolkingsgroepen. Omdat ik nog altijd het gevoel heb dat de Canadese wetgeving fundamenteel oneerlijk is tegenover deze groepen. Als afgestudeerde hoop ik hun leven hier te verbeteren en door geen toga te dragen wilde ik een eerste teken geven van verbondenheid met mijn roots."

"De traditie van de zwarte toga en zwart hoofddeksel is al eeuwenoud. Maar met hetgeen ik droeg wilde ik de kennis van de oorspronkelijke inwoners van Canada vieren, een kennis die al duizenden jaren oud is."

De traditionele klederdracht die Mussell droeg:

lees ook