"Charb en ik waren twee wilden die leefden zonder aan morgen te denken"

"Toen mijn moeder stervende was, heeft Charb het mooiste gedaan wat een man voor een vrouw kan doen. Hij zocht haar op en zei haar dat hij voor mij zou zorgen." Dat heeft Jeannette Bougrab gezegd in "Terzake" in een gesprek over haar nieuwe boek en haar relatie met de vermoorde cartoonist van Charlie Hebdo.

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo van 7 januari 2015 verbijsterde de hele wereld. Voor Jeannette Bougrab was de terreurdaad in de eerste plaats een persoonlijk drama: haar partner Charb (Stéphane Charbonnier) was één van de vermoorde cartoonisten.

In "Terzake" kwam ze vanavond haar nieuwe boek "Maudites" voorstellen en deed ze haar verhaal. "Charb is op een uniek moment in mijn leven gekomen, meer bepaald toen ik te horen kreeg dat mijn moeder aan pancreaskanker zou sterven", zei ze.

"Ik dacht altijd dat ik aan mijn Arabische en moslimachtergrond was ontsnapt en een onafhankelijke en geëmancipeerde vrouw was, maar op dat moment voelde ik me schuldig dat ik niet getrouwd was. Charb heeft toen het mooiste gedaan wat een man voor een vrouw kan doen. Hij zocht mijn moeder op en zei haar dat ze zich geen zorgen moest maken. "Ik zal voor uw dochter zorgen", zei hij."

"We zouden naar Nieuw-Zeeland verhuizen"

Kort na de dood van Charb, ontkende zijn familie dat hij ooit met Bougrab samen was geweest. Die mokerslag heeft ze intussen verteerd. "Wat mensen van mij denken is me sinds een maand of zes eender."

Binnenkort verlaat Bougrab Frankrijk en verhuist ze naar Finland. Toen Charb nog leefde, koesterden ze samen gelijkaardige plannen. "We zouden naar Nieuw-Zeeland verhuizen. Ik wou aan het fundamentalisme ontsnappen, hij aan de bedreigingen die Al Qaeda op het Arabische Schiereiland tegen hem hadden geuit."

"Charb en ik waren twee wilden. We voerden allebei onze eigen strijd en hadden elk onze carrière, autonoom en onafhankelijk. We leefden zonder aan morgen te denken."

Wie is Jeannette Bougrab?

Jeannette Bougrab is op 26 augustus 1973 geboren uit Algerijnse ouders. Ze is doctor in de rechten en was minister toen Nicolas Sarkozy nog president van Frankrijk was. Ze staat bekend als een atheïst en een voorstander van een seculiere samenleving.

Meest gelezen