"Ik doe er alles aan opdat "Much loved" in Marokko uitkomt"

"De Marokkaanse autoriteiten hebben mijn film verboden op basis van enkele gelekte fragmenten en de reacties op sociaalnetwerksites. Deze censuur mist elke juridische basis." Dat zegt regisseur Nabil Ayouch in een reactie op het feit dat het Marokkaanse ministerie van Communicatie het vertonen van zijn film "Much loved" in Marokko heeft verboden.
AP2012

"Much loved" is een film die het thema van prostitutie in Marokko belicht. Op het filmfestival van Cannes is de Marokkaans-Franse film op lof onthaald, in Marokko zelf is dat wel even anders. Daar is de vertoning van "Much loved" officieel verboden, maanden voor de film überhaupt in de zalen zou komen. Verschillende acteurs zijn aangevallen en met de dood bedreigd. Regisseur Ayouch verlaat zijn appartement in Rabat enkel nog omringd door lijfwachten.

"Ik had verwacht dat "Much loved" een debat zou starten over een problematiek waarmee vele families te maken krijgen en over de plaats van de vrouw in de maatschappij", vertelt Ayouch aan de Franse krant Le Figaro. "Ik had me niet aan dit geweld en aan deze beschadigingscampagne verwacht."

"In Cannes zijn vier fragmenten van de film van de server van het filmfestival gestolen. Die zijn op YouTube geplaatst. Het is op basis van deze fragmenten dat in Marokko zo'n grote verontwaardiging is ontstaan."

"Filmcommissie heeft de film zelfs niet gezien"

"Na mijn terugkeer uit Cannes heb ik vernomen dat het ministerie van Communicatie de vertoning van de film in Marokko heeft verboden, zonder enige procedure te volgen. "Much loved" is op voorhand aan de schandpaal genageld, zonder dat de filmcommissie de film zelfs heeft gezien."

"Mijn film brengt zaken aan het licht die sommige mensen liever bedekt zien. Nochtans heb ik met "Much loved" het probleem van prostitutie in Marokko alleen maar willen tonen. De film bevat geen enkel waardeoordeel of moraal. Ik wou gewoon dat iedereen haar of zijn eigen mening zou vormen en dat een debat zou plaatsvinden."

"Een deel van de bevolking steunt me wel degelijk"

"In zekere zin zijn de gewelddadige reacties op de film het bewijs dat een debat wel degelijk plaatsvindt. De censuur op mijn film is louter en alleen gebaseerd op de reacties op de sociaalnetwerksites. Deze beslissing mist elke juridische basis."

"Ik zal alles doen opdat "Much loved" alsnog uitkomt in Marokko. Ik trek met de middelen die ik heb ten strijde om de publieke opinie te overtuigen. Een deel van de bevolking steunt me wel degelijk. Als de film niet uitkomt, is dit een stap terug voor de vrijheid van meningsuiting."