België bestempelt Luxemburg als belastingparadijs

België zet Luxemburg op de lijst van belastingparadijzen. Door die beslissing moeten Belgische bedrijven transacties boven 100.000 euro met dat land aangeven aan de fiscus. Dat schrijft De Morgen en bevestigen ook bronnen bij Financiën.

Luxemburg staat al meer dan één jaar op de zwarte lijst van de OESO omdat het te weinig bankinformatie uitwisselt en niet transparant genoeg is. Elk land dat méér dan een jaar op die lijst staat moet als een belastingparadijs behandeld worden, zegt een Belgische wet uit 2010. De rondzendbrief van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal eerstdaags worden verstuurd.

Als gevolg moeten Belgische vennootschappen alle financiële transacties met Luxemburg van minstens 100.000 euro aangeven aan de Belgische fiscus. De impact daarvan is groot, aldus De Morgen, want heel veel Belgische bedrijven zitten in Luxemburg of doen er transacties mee. De tegenpartij hoeft zelfs niet effectief gevestigd te zijn in Luxemburg. Het volstaat dat het geld gestort wordt op een Luxemburgse rekening.

Meest gelezen