Britten verontwaardigd over "bedrieglijke" Limburgse hond

In het Verenigd Koninkrijk is een rel ontstaan rond de overwinning van de Limburgse hond Matisse en zijn baasje Jules O'Dwyer in het programma "Britain's got talent". Voor een stunt tijdens hun act is een andere hond als stand-in gebruikt. Veel Britten voelen zich misleid.

Zondagavond wonnen O'Dwyer en haar hond Matisse het jongste seizoen van "Britain's got talent", een talentenjacht op de Britse zender ITV. Die winst had een Belgisch tintje: O'Dwyer en Matisse wonen in Tongeren.

De winst schreven ze op hun naam met een act waarin Matisse een diefstal pleegt en door O'Dwyer wordt achterna gezeten. Op een bepaald moment is te zien hoe de hond als een ware Indiana Jones over twee strakgespannen touwen loopt.

Nu blijkt dat die stunt niet door Matisse is uitgevoerd, maar wel door Chase, een andere hond van O'Dwyer die sterk op Matisse lijkt. Aan ITV vertelde de vrouw dat Matisse hoogtevrees heeft en dat ze daarom Chase over de touwen liet lopen.

Die bekentenis zet kwaad bloed bij veel Britten. Ze voelen zich bekocht omdat de programmamakers niet met zoveel woorden hebben gezegd dat een tweede hond bij de stunt was betrokken, terwijl een groot deel van de punten afkomstig was van televoting. De Britse mediaregulator Ofcom heeft al meer dan 200 klachten ontvangen. Ook bij ITV zelf zijn al tientallen klachten binnengelopen.

"Niet waar dat ik Chase voor Matisse heb laten doorgaan"

De directeur Televisie van ITV Peter Fincham erkent dat de programmamakers een inschattingsfout hebben gemaakt. "Tijdens de halve finale hebben we wel degelijk vermeld dat verschillende honden bij de act waren betrokken. Ook in de voorafgaande auditie was duidelijk dat het om een act met meerdere honden ging." Toch geeft hij toe dat dit in de finale nogmaals had moeten worden vermeld.

Het is niet duidelijk of Ofcom een formeel onderzoek naar de zaak opent. O'Dwyer zelf zegt verrast te zijn door de vele negatieve reacties. "Ik ben ontgoocheld dat mensen denken dat ik Chase bewust heb verstopt en dat ik hem voor Matisse heb laten doorgaan. Dat is niet waar."