Deel Leuvensesteenweg tijdelijk autovrij voor heraanleg Madouplein

In afwachting van de definitieve heraanleg van het Madouplein, de Leuvensesteenweg en de Scailquinstraat aan de Brusselse Kleine Ring wordt de Leuvensesteenweg richting Sint-Joostplein vanaf maandag 8 juni opnieuw verkeersvrij. Enkel bussen, taxi's en fietsers mogen de straat richting het Sint-Joostplein nog in. Bussen en auto's in beide richtingen moeten gebruik maken van de Scailquinstraat.
Nicolas Maeterlinck
Archieffoto

Het Brussels gewest wil dit najaar de plannen voor de heraanleg van de omgeving van het Madouplein bekend maken. Het is de bedoeling om de levenskwaliteit te verbeteren, het verkeer vlotter te laten verlopen en de aanleg van een afgescheiden fietspad op de volledige kleine ring mogelijk te maken.

"De ambitie is om tegen eind dit jaar een mooi project af te leveren dat de buurt mooier en aangenamer maakt voor bewoners, winkeliers en shoppers. Er komt onder meer een esplanade langs de kleine ring en een afgescheiden fietspad in twee richtingen", stelt Pascal Smet, Brussels minister van Openbare Werken en Mobiliteit. Als de plannen klaar zijn, worden buurtbewoners en handelaars geïnformeerd, kondigt hij aan.

Vrijdag worden de betonblokken op de Leuvensesteenweg weggehaald. De echte werken starten op maandag, zodat de braderie en rommelmarkt volgend weekend zoals gepland kunnen doorgaan.

Tijdens de werken van 8 tot 22 juni moet alle verkeer via de Scailquinstraat. Intussen werken de ingenieurs van het Brussels gewest in nauw overleg met de gemeente Sint-Joost-ten-Node aan de plannen voor de definitieve heraanleg van de omgeving, klinkt het.

"Geen akkoord met gemeente"

Er is geen akkoord met de gemeente over de tijdelijke aanpassingen aan de verkeerscirculatie aan het Madouplein. Dat zegt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS). Wel zijn de gesprekken tussen gewest en gemeente over een aantal grote principes goed gevorderd, aldus nog Kir.

De burgemeester-volksvertegenwoordiger verwijst onder meer naar de beslissing om de Kleine Dalstraat en de Liefdadigheidsstraat, die op de Leuvensesteenweg uitkomen, doodlopend te maken. "Er is hierover geen enkel overleg geweest, noch met de honderden omwonenden, noch met de gemeente", betreurt Kir.