Engagementsverklaring moet opleiding vliegtuigtechniek promoten

Drie Vlaamse scholen en de luchtvaartindustrie hebben in Zaventem een engagementsverklaring ondertekend om de opleidingen vliegtuigtechnieken te versterken. "De opleidingen zijn vrij onbekend, maar wie ze volgt, is zeker van werk", zei Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die de ondertekening bijwoonde.

In Vlaanderen bieden drie scholen de opleiding vliegtuigtechniek (5e en 6e jaar TSO) en vliegtuigtechnicus (7e jaar) aan. De leerlingen worden er voorbereid op een carrière bij bijvoorbeeld producenten van vliegtuigonderdelen als Asco en Sabca, of als technicus bij bedrijven als Brussels Airlines, Tec4Jets en Sabena Aerospace.

De drie scholen samen leiden dit jaar echter maar 70 leerlingen op. Met de engagementsverklaring verbinden scholen en de luchtvaartsector zich er onder meer toe de opleidingen beter bekend te maken en te professionaliseren, en werkplek-leren nog meer te integreren.

De engagementsverklaring werd ondertekend door de drie betrokken scholen (ZAVO in Zaventem, VTI Sint Petrus en Paulus in Oostende en Stedelijk Lyceum Meir in Antwerpen) en door twee sectorfederaties van de luchtvaartsector, Flemish Aerospace Group (FLAG) en Belgian Air Transport Association (BATA).