Ex-LibDem-leider Charles Kennedy plots overleden

In Groot-Brittannië is politicus Charles Kennedy plots overleden. De oud-leider van de liberaal-democraten was slechts 55 jaar oud. Hij overleed thuis, in Schotland. Er is nog geen bevestiging van de doodsoorzaak, maar volgens Britse media zou het geen verdacht overlijden zijn.

Kennedy kwam in 1983 als jongste verkozene ooit in het House of Commons, toen nog voor de sociaaldemocratische partij. Later, na de fusie met de liberale partij, werd Kennedy leider van de Liberal Democrats, kortweg LibDems. Daarmee volgde hij Lord Paddy Ashdown op. Kennedy, door zijn humor een graag geziene gast bij de Britse tv, zou zijn partij in 2005 naar de beste resultaten leiden sinds de jaren 20. De LibDems werden de derde grootste partij van Groot-Brittannië, naast Labour en de Tories.

Maar daarna ging het met de man bergafwaarts. In 2006 zou Kennedy aftreden omdat hij al jaren met een drankprobleem kampte en voor het blok was gezet door zijn partij- en parlementsleden. Kennedy bleef wel in het parlement zitten en in 2010 werd hij herverkozen en werd zijn partij coalitiepartner in de nieuwe Britse regering. Maar bij de verkiezingen van dit jaar, die noodlottig waren voor de LibDems, verloor Kennedy zijn zetel in het Britse parlement aan de Scottish National Party. Op zijn website schreef hij nog dat hij graag een actieve rol wilde spelen in het debat over de Europese Unie.

Kennedy had een vrouw, van wie hij in 2010 was gescheiden, en één zoon. Zijn familie reageert “met een enorme shock” op het plotse overlijden van hun dierbare. Nick Clegg, reageerde met mooie woorden over zijn voorganger. Clegg zei dat Kennedy “één van de meest getalenteerde politici van zijn generatie” was. “Charles wijdde zijn leven aan de publieke zaak, en had het zeldzame talent om met humor en nederig over politiek te praten”, besluit Clegg zijn condoléances.