Geldschieters schotelen Griekse premier geld en hervormingseisen voor

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank hebben een gezamenlijk kredietplan uitgewerkt om Griekenland (alweer) van het faillissement te redden. Geld in ruil voor hervormingen, daar komt het op neer. De instellingen zullen het voorstel de komende uren aan de linkse regering in Athene voorleggen. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft eerder vandaag al geanticipeerd met een tegenvoorstel.

Het plan komt er na maandenlange onderhandelingen tussen de kredietverleners van Griekenland enerzijds en de Griekse regering anderzijds. Maar de geldschieters zelf zaten ook niet allemaal op eenzelfde lijn. Zo zou het IMF vrij onbuigzaam zijn in de onderhandelingen met Athene, EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou dan weer te soft zijn. Bovendien veroorzaken de moeizame onderhandelingen enige nervositeit. Daarom was het belangrijk om opnieuw op één lijn te komen.

Gisteravond was er in Berlijn onverwacht topoverleg en dat heeft vandaag geleid tot een gezamenlijk voorstel dat nu aan de de Griekse premier Tsipras zal worden voorgeschoteld. "Het plan omvat alle belangrijke beleidsdomeinen en reflecteert de discussies van de voorbije weken", klinkt het. Het is nog niet duidelijk wat er precies in het voorstel staat, maar wellicht zal de Griekse regering gevraagd worden om belangrijke hervormingen door te voeren in de arbeidsmarkt en in de pensioenen.

De komende uren zullen de Europese leiders het plan voorstellen aan premier Tsipras. Vraag is of hij het voorstel van zijn geldschieters zo maar gaat aanvaarden, want verdere besparingen zullen zijn kiezers niet slikken. Eerder vandaag kwam hij daarom al met een tegenvoorstel, al lieten de onderhandelaars van de eurozone weten dat die Griekse tekst onvoldoende is en niet formeel op tafel ligt.

Eigenlijk kan Tsipras niet anders dan het voorstel van zijn kredietverleners aanvaarden. Hij staat met de rug tegen de muur, want de tijd dringt. Vrijdag moet Athene een schuld van 300 miljoen euro aan het IMF aflossen, terwijl er nog amper geld in de staatskas zit. Voor de hele maand juni moet Griekenland op zoek naar 1,6 miljard euro. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen deze week tot een akkoord komen met Griekenland.