Grote schoonmaakactie van oceanen start volgend jaar

De Nederlandse student die een idee lanceerde om plastic uit oceanen te filteren, ziet zijn project "The Ocean Cleanup" werkelijkheid worden. In 2016 zal een eerste schoonmaakinstallatie gebouwd worden vlak bij Japan en Zuid-Korea. Door de zeestromingen zal het afval daar op een eenvoudige manier uit het water gehaald kunnen worden.

Boyan Slat opperde het idee om op strategische plekken in de oceaan reuzeninstallaties te plaatsen met lange, drijvende onderdelen. Door de grote ringvormige zeestromingen zouden afval en onzuiverheden zich makkelijk kunnen ophopen aan de uitsteeksels. Schepen kunnen dat afval dan eenvoudig ophalen en afvoeren. Een goedkoop en milieuvriendelijk systeem, aldus Slat. De student uit Delft slaagde erin om via crowdfunding maar liefst 2 miljoen dollar in te zamelen voor "The Ocean Cleanup".

Wereldwijd zijn er vijf ringvormige zeestromingen, of zogenoemde gyres. Slat denkt dat filterinstallaties in deze gebieden vrijwel alle plastic uit de oceanen zouden kunnen filteren in amper vijf jaar tijd.

De eerste installatie komt in 2016 voor de kust van Tsushima, een eiland tussen Japan en Zuid-Korea. Het drijvend object wordt 2.000 meter lang en zal minstens twee jaar lang gebruikt worden. De constructie wordt het grootste drijvende voorwerp ooit.

Slat ziet het groots: binnen vijf jaar tijd zou hij een nieuwe installatie in gebruik willen nemen tussen Hawaï en Californië.

Meest gelezen