Imams krijgen binnenkort lessen maatschappelijke oriëntatie en Nederlands

In de loop van volgend jaar start een pilootproject rond lessen maatschappelijke oriëntatie en Nederlands voor alle imams. Dat zegt Vlaams minsiter van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). Het gaat om een maatregel uit het Vlaams actieplan radicalisering.
BELGA/WAEM

"Een imam, die voeling heeft met de leefwereld van jongeren, kan mee helpen vermijden dat jongeren hun toevlucht zoeken tot haatpredikers of radicale groeperingen", zegt Homans. Nu al zijn imams van erkende moskeeën verplicht om een inburgeringscursus te volgen, maar hun aantal is beperkt.

"Kennis van de Nederlandse taal en van onze maatschappelijke context zijn cruciaal voor imams. Daarom willen we een nieuw flexibel aanbod ontwikkelen dat zeer concreet inspeelt op de noden van imams en hun rol in de samenleving. Zo kunnen we in de lessen Nederlands beter inspelen op specifieke noden. In lessen maatschappelijke oriëntatie zouden dan weer bepaalde juridische kwesties bijvoorbeeld meer aandacht kunnen krijgen", aldus Homans.

Voor het project werkt het Agentschap Integratie en Inburgering samen met de Moslimexecutieve. "Uiteraard zijn zij een zeer belangrijke partner. Zij hebben een goed zicht op de concrete vragen en behoeften. Ze kunnen ook een belangrijke rol opnemen, samen met andere organisaties zoals de unies van moskeeën, in de toeleiding van imams naar het aanbod. We willen immers zoveel mogelijk imams bereiken, ook die van niet-erkende moskeeën", zegt Homans.