Internationale coalitie belooft Irak meer hulp in strijd tegen IS

In de Franse hoofdstad Parijs zijn delegaties van 24 landen samengekomen om zich te beraden over de strijd tegen de terreurgroep IS, die de laatste tijd heel wat progressie heeft geboekt in Irak. De internationale coalitie tegen IS beloofde de Iraakse premier Haider al-Abadi meer hulp, al-Abadi beloofde van zijn kant te zullen zorgen voor politieke eenheid.
Van L naar R: Al-Abadi, Fabius en de VS-vertegenwoordiger Blinken

Tussen de internationale coalitie - onder leiding van de Verenigde Staten - en Irak was wat wrevel ontstaan. Bagdad verweet de coalitie niet genoeg te doen tegen IS, de coalitie verweet de Iraakse regering dan weer te weinig moeite te doen om de eenheid in het land te herstellen. De bijeenkomst in Parijs was dan ook enigszins nodig om de brokken te lijmen. En in dat opzet zijn ze kennelijk geslaagd.

"De gesprekken vandaag hebben ertoe geleid dat we onze eenheid en gezamenlijke vastberadenheid om IS te bestrijden, hebben kunnen herbevestigen. Tegelijk moeten we ook onderlijnen dat de strijd nog lang zal duren", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius na de conferentie.

Dat die strijd wellicht nog lang zal duren, bewijzen de resultaten die IS de laatste weken kan voorleggen. Ondanks een groot aantal luchtaanvallen tegen IS-doelwitten in Irak en Syrië, kon de terreurgroep vorige maand nog de symbolische steden Ramadi (Irak) en Palmyra (Syrië) veroveren. De Iraakse premier Haider Al-Abadi kwam in Parijs dan ook meer (militaire) steun vragen,"want de luchtaanvallen zijn wel nuttig, maar voldoen niet".

Die extra steun zal Irak krijgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd dat Washington nog deze week antitankraketten gaat leveren. De coalitie gaat ook het plan om Ramadi te heroveren alle steun geven, met onder meer extra ondersteuning voor het Iraakse leger.

"Coalitie moet meer doen tegen buitenlandse IS-rekruten"

Toch moet er meer gebeuren dan puur militaire steun alleen. De Iraakse premier wil dat de landen van de internationale coalitie meer doen tegen de toevloed van IS-rekruten uit het Westen.

"Per maand stromen er rond de 400 buitenlandse zelfmoordterroristen Irak in. Hun misdaden zijn niet alleen tegen het Iraakse volk, maar tegen de wereld. Vandaag hebben we gepraat over hoe we hen kunnen stoppen en over hoe we hun financiële bronnen kunnen droogleggen. Ik hoorde geruststellende uitspraken van de internationale coalitie. Ze zullen ons blijven helpen om de terroristen tegen te houden", aldus al-Abadi.

Al-Abadi belooft politieke eenheid

De Iraakse regering van zijn kant heeft in Parijs gezegd verder te willen werken aan de politieke eenheid in het land. Een eis van het Westen is dat. "De militaire strategie is onlosmakelijk verbonden met politieke verzoening in Irak", liet de Franse minister Fabius verstaan.

In het bijzonder wordt gedacht aan de eenheid tussen sjiieten en soennieten. Al blijft het voor de gematigde soennieten moeilijk slikken dat sjiitische strijders - hoofdzakelijk onder commando van Iran - meestrijden tegen terreurgroep IS. In Parijs werd dan ook duidelijk gemaakt dat alles onder leiding van Bagdad moet blijven en niet van Teheran.

Maar de belofte van politieke eenheid is kennelijk niet evident. Vertegenwoordigers van het autonome Koerdistan in het noorden van Irak waren bijvoorbeeld niet opgezet met het feit dat de Iraakse regering hen niet heeft betrokken in de gesprekken in Parijs. Ook Koerdische strijders vechten namelijk mee tegen IS.

Meer dan 3.600 luchtaanvallen

Een veertigtal landen nemen deel aan de strijd tegen IS, waaronder België. Behalve de meeste NAVO-lidstaten zijn dat de soennitische Arabische Golfstaten.

Volgens VS-data hebben tot vorige maand 12 landen meer dan 3.600 luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië. In Syrië bombarderen de VS, Canada en enkele soennitisch-Arabische landen doelwitten, in Irak zijn dat Australië, Denemarken, Jordanië, Frankrijk en België.