Jean-Marie Le Pen vecht zijn schorsing bij het FN juridisch aan

Jean-Marie Le Pen gaat zijn "uitsluiting" uit de door hem opgerichte partij Front National (FN) juridisch aanvechten. Dat heeft de "historische" leider van de extreemrechtse Franse partij aangekondigd. Le Pen, 86 inmiddels en erevoorzitter van het FN, werd door zijn partij geschorst na de zoveelste denigrerende opmerkingen over de Holocaust.

Le Pen sleurt het FN voor de rechtbank van Nanterre, waar de partij gevestigd heeft. Een eerste zitting volgt, volgens hem, op 12 juni. Le Pen zal daar zelf ook bij aanwezig zijn.

In mei had het uitvoerend bureau van het FN beslist de peetvader van extreemrechts te schorsen en binnen de drie maanden een algemene vergadering bijeen te roepen om de oude Le Pen het erevoorzitterschap definitief te ontnemen.

Le Pen reageerde daar laconiek op: "Een stalinistische methode, niet echt gebruikelijk in een rechtse partij", zegt hij daarover. Na de aankondiging van zijn schorsing had Le Pen gereageerd als een duiveltje in een wijwatervat. Behalve een scheldpartij richting eigen dochter kwam de man ook met het idee, een nieuwe partij op te richten, die evenwel "niet met het FN zal concurreren".

Jean-Marie Le Pen was, in 1972, medestichter van het FN. Na bijna 40 jaar gaf hij de voorzittersfakkel door aan dochter Marine. Sinds zij het roer in handen heeft, probeert het FN van zijn kwalijke reputatie als racistische, xenofobe en antisemitische partij kwijt te spelen. Marine Le Pen mikt in 2017 immers op het Elysée. Haar vader voelt zich niet goed in zijn vel bij deze "dediaboliseringscampagne".