Meer dan 500.000 ecocheques blijven ongebruikt

Meer dan een half miljoen ecocheques blijven ongebruikt liggen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer aan zijn partijgenoot en minister van Werk en Economie Kris Peeters. Vercamer pleit voor één elektronische kaart met zowel maaltijd- als ecocheques.
ImageGlobe

"Aangezien de ecocheques 24 maanden geldig zijn, dateren de laatste cijfers uit 2012. Daar zien we dat 500.000 ecocheques vervallen of verloren zijn", legt Vercamer uit. "Als je weet dat één ecocheque maximaal 10 euro waard is, dan gaat het toch al snel om een aantal miljoenen euro's die niet gebruikt worden en die bij de uitgiftebedrijven blijven zitten."

Volgens Vercamer moeten de ecocheques in de toekomst op een elektronische kaart worden uitgegeven en dat samen met de maaltijdcheques.

Wat zijn ecocheques?

Het systeem van de ecocheques werd in 2009 geïntroduceerd en dat om de aankoop van milieuvriendelijke producten te stimuleren. Het gebruik van de ecocheques is sindsdien fors uitgebreid. Net als de maaltijdcheques zijn de ecocheques vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Dat maakt ecocheques interessant als extralegaal voordeel voor werknemer en werkgever.