Opgepast voor malafide "goudzoekers" op rommelmarkten

De politie van Grimbergen waarschuwt voor oplichtingspraktijken op garageverkopen en rommelmarkten. Eén van de werknemers van de zone werd recent zelf slachtoffer. "Om iedereen te waarschuwen willen we de manier waarop ze te werk gaan verspreiden," klinkt het.

"Wanneer een persoon heel gericht komt vragen of je oude gouden juwelen hebt waaraan je twijfelt of ze wel iets waard zijn, wees dan op je hoede. Als je juwelen laat zien van enig goudgehalte, tracht de betrokkene zich in eerste instantie te onttrekken aan het zicht van de andere mensen, bijvoorbeeld door de achterkant van het kraampje op te zoeken. Vervolgens haalt de persoon met veel poeha en dito verkoopspraatjes zijn testkit boven, waarbij -zogezegd- wordt nagegaan of het om echt goud gaat of niet. Uiteraard blijkt uit de test -je kan het al raden- dat het niet om echt goud gaat en dat het een onding is van weinig waarde", legt de politie uit aan de hand van wat zich onlangs op een garageverkoop in Humbeek afspeelde.
 

De man, die uitgedost was in een net maatpak en keurig Nederlands sprak, stapte uiteindelijk weg zonder iets te kopen. Maar kort nadien kwam iemand anders op de proppen die "toevallig" veel interesse toonde in het toont het zogenoemde nepjuweel en kocht het op voor een appel en een ei. Pas na de verkoop ging bij het slachtoffer het belletje rinkelen dat het meer dan waarschijnlijk om oplichters ging die samenwerkten.

"Wanneer je twijfelt aan de waarde van juwelen, laat je dan niet misleiden op rommelmarkten door zogenaamde "experten" die uiteindelijk waardevolle juwelen opkopen voor enkele euro's", waarschuwt de politie. "Ga naar een erkend juwelier om de waarde vast te stellen en maak snel komaf met dit type goudzoekers. Gelijkaardige gevallen mogen steeds aan onze diensten gemeld worden."