Ruim 45.000 Turken in België brachten stem uit

Meer dan 45.000 Turken die in België wonen, hebben al gestemd voor de Turkse parlements­verkiezingen van zondag. De opkomst ligt hoger dan bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar, die toen tijdens de vakantieperiode plaatsvonden.

Vanaf 8 mei tot en met vorige zondag konden de meer dan 130.000 Turken die in België wonen, hun stem uitbrengen in de Turkse consulaten van Brussel en Antwerpen. In totaal 46.429 mensen (zo'n 35,5 procent) hebben dat gedaan: 22.449 in Brussel en 23.980 in Antwerpen.

In totaal kon er al in 54 landen worden gestemd door Turkse kiezers. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu hebben 1.031.526 (zo'n 36%) Turken dat ook effectief gedaan.

Files in Nederland

In Nederland hadden de Turkse kiezers slechts drie dagen de tijd om te stemmen. Vandaar dat er zondag kilometerslange files waren naar de stembureaus in Rijswijk en Deventer.

De stemmen van de Turkse kiezers in het buitenland worden pas nu zondag, op de dag van de parlementsverkiezingen in Turkije, geteld. Verwacht wordt dat bij die verkiezingen de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan voor de vierde keer op rij als winnaar uit de bus komt.