Sanomapersoneel bereid tot acties na overname door De Persgroep

Ruim drie kwart van het personeel bij Sanoma is na de overname door De Persgroep bereid tot acties. Dat is gebleken tijdens een druk bijgewoonde personeelsvergadering bij het mediabedrijf, meldt vakbondsafgevaardigde Geert Haverbeke. "Alle aanwezigen stemden ook in met de eisenbundel waarmee we naar de directie trokken."
Nicolas Maeterlinck

De vakbond vraagt van de directie garanties rond werkzekerheid en arbeidsvoorwaarden. "Voor het personeel dat mee verhuist vragen we een akkoord rond het arbeidscontract en een compensatie voor de verhuis", zegt Haverbeke, van de socialistische bediendenbond BBTK.

Sanoma is immers in Mechelen gevestigd, terwijl De Persgroep zich in Kobbegem bevindt. "We vragen ook dat De Persgroep betrokken wordt in de onderhandelingen", zegt Haverbeke. Omdat de transactie nog niet rond is, zijn rechtstreekse onderhandelingen met De Persgroep moeilijk.

"De belangrijkste boodschap die we meekregen van de directie is dat een eventueel akkoord over de garanties voor de medewerkers die naar De Persgroep gaan, afhankelijk is van de houding van De Persgroep", laat Tijs Hostyn van het christelijke LBC weten. Zijn vakbond roept De Persgroep op "zich te tonen als een sociale werkgever".

Ook voor het personeel dat bij Sanoma blijft, vraagt de vakbond garanties rond werkzekerheid, maar daarnaast ook garanties over het behoud van magazines. "Het sociale plan, dat dit jaar afloopt, moet ook verlengd en verbeterd worden."

Sanoma verkoopt de bladen Humo, Story, TeVe Blad en Vitaya aan De Persgroep. 65 medewerkers van Sanoma verhuizen mee van Mechelen naar Kobbegem. Wat de toekomst brengt voor het personeel dat bij Sanoma blijft, is voorlopig onduidelijk.

Bij de aankondiging van de transactie zei Henk Scheenstra, CEO van Sanoma België, dat de verkoop effect kan hebben op de tewerkstelling bij de ondersteunende diensten bij Sanoma, "maar de impact hiervan is nog niet duidelijk".